Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

FAQ

1. FASOLA zamiast mąki



  • W przepisach na wypieki z fasoli podana jest objętość purée czyli zmielonej, ugotowanej fasoli. Fasola może być również z puszki. 
  • Zmieloną fasolę możemy zamrozić na okres maksymalnie 3 miesięcy w szczelnym opakowaniu.
  • Fasola przed zmieleniem lub innym sposobem przerobienia jej na purée powinna być przepłukana.
  • Fasoli z puszki nie gotujemy. 
  • Suchą fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin a potem gotujemy w tej samej, niesolonej wodzie aż do miękkości i mielimy w maszynce do mięsa lub blenderujemy.
  • Fasolowe wypieki przechowujemy w lodówce w dolnej szufladzie.
  • Wypieki z fasoli nie smakują tak jak wypieki z mąki...bo są z fasoli, prawda?

2. KREM I BITA ŚMIETANA w wersji light

Przygotowując krem lub bitą śmietanę na bazie beztłuszczowego nabiału musimy liczyć się z tym, że w konsystencji i smaku nie będzie to 30% kremówka. Zwłaszcza gdy jeszcze dodajemy do serka 0% ubite na sztywno białko ALE przepisy na substytuty tych dodatków są przeze mnie sprawdzone - a jako smakosz słodyczy zapewniam, że jest to możliwie najlepszy dietetyczny zamiennik pełnotłustych dodatków tego typu.
I tak:

  • Miseczkę bitej śmietany przygotujemy z:

5 tabletek słodziku (opcjonalnie inne słodzidło)
białka z jednego jajka
2-3 łyżek serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez cukru
przygotowanie TUTAJ

  • Krem w zależności od potrzeb robimy z:

250g serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez cukru
10 tabletek słodziku (opcjonalnie inne słodzidło)
3 jajek
szczypty soli
przygotowanie TUTAJ

  • lub z:

250g serka homogenizowany 0% tłuszczu, bez cukru
1 jajka
1 łyżki aromatu waniliowego
5 tabletek słodziku (opcjonalnie inne słodzidło)
przygotowanie TUTAJ


3. SŁODZIK i inne SŁODZIDŁA w moich przepisach

Przyznam, że z rozmysłem uciekam od słodziku, bo nie można zaprzeczyć iż jest to chemiczna substancja. Czy szkodzi mniej czy bardziej - tego nie wiem i chyba nikt do końca też tego nie wie. Tak czy siak - uciekam od słodziku ALE nadal go używam w niektórych przepisach w niewielkiej ilości. W przepisach podaję z reguły słodzik i brązowy cukier, bo to najłatwiej kupić. Po syrop z agawy czy ksylitol trzeba zajrzeć do sklepu z zdrową bądź ekologiczną żywnością.
Z substancji słodzących w moich przepisach znajdziecie:  
  • Stewię w płynie "Zielony listek"
  • Stewię w proszku
  • Cukier brązowy - trzcinowy
  • Syrop z Agawy
  • Miód 
4. PROSZEK DO PIECZENIA I SODA OCZYSZCZONA

Te dwa spulchniacze stosuję do pieczenia. Ważne, bardzo ważne jest to, aby nie jadać potraw z tym dodatkiem na ciepło! To nie jest zdrowe i zapewniam, że da o sobie znać.

5. FOREMKI i inne

W mojej kuchni używam foremek silikonowych. Mam dwie keksówki 11x20 cm i jedną okrągłą foremkę do tarty lub spodu tortowego o średnicy 22 cm. Foremka na muffiny mieści 7 babeczek. Mam też foremki na małe babeczki i inne foremki na ciastka, których używam zawsze gdy zostanie mi ciut masy z pieczenia dużych muffin.

Mam wkładkę z tworzywa do pieczenia bez tłuszczu. Kładę ją na kratkę w piekarniku i podkładam blachę. Piekę na niej mięso mielone lub pizzę czy grzanki.

34 komentarze:

  1. Bardzo dzięĸuję za te cenne uwagi!
    W moim 32letnim życiu nigdy nie byłam na żadnej diecie oprócz.... od roku jem zgodnie z metodą żywieniową Montignaca, schudłam 23 kg, czuje się rewelacyjnie i ... z radością sięgam po Wasze przepisy bo ... pasują do moich metod:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stula, jesteś pewnie ekspertem od Montignaca! Stosowałam się do zaleceń tej diety tuż przed wciskaniem się w ślubną kieckę - udało się :) Jednak zasady SB są łatwiejsze do ogarnięcia :P...nadal nie wiem, która to jest ta mąka "pp" :D:D
      Dzięki, że z nami jesteś!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Gdyby nie czytelnicy w ogóle by nas nie było! ;)

      Usuń
  3. Gratuluję pomysłu siostry i trzymam kciuki za Wasz blog:) Jola K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Jolanda! I Ciebie tu przywiało?! :*:*

      Usuń
  4. Postarajcie się o wpisywanie kaloryczności potraw w przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aron, nie czuję się kompetentna w tej materii ALE możemy się postarać o dobrą tabelę wartości kalorycznych i odżywczych. Niech to będzie nasze noworoczne postanowienie ;)

      Usuń
  5. Pierwszy raz odwiedzam. Na pewno nie ostatni. Super przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Edyta! Odwiedzaj bo eksperymenty kulinarne nie mają końca ;)

      Usuń
  6. o co chodzi z tą fasolą, ktora jes w prawie kazdym przepisie?:) czy to zastępuje cos innego? z gory dzieki za odp :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puree z fasoli zastępuje mąkę. Ponad to jest "dobrym" węglowodanem i zdrowym białkiem roślinnym. Jest o wiele zdrowsza od mąki i przy tym mniej tucząca.
      Puree z fasoli można zastąpić puree z ciecierzycy lub soi.

      Usuń
  7. Mam pytanko, czy 200ml puree z fasoli odpowiada 20dag suchej fasoli? Rewelacyjny blog!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Ostatnio ustaliłyśmy, że 200ml puree = szklance arkorok lub zawartości jednej puszki fasoli. Mam nadzieję, że to pomoże!

      Usuń
  8. Śicznie dziękuje za odpowiedz i super przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam! Melduje sie Wasza nowa czytelniczka z Wloch, Natalina! (uzywajaca pc z wloska klawiatura, wiec wybaczcie ze nie bedzie pisac polskimi znakami..)
    Dzis przypadkowo weszlam na Wasz blog i jestem pod wrazeniem! Zdrowa, smaczna i fantazyjna kuchnia to to co wraz z mezem probujemy realizowac w naszej kuchni i po krotkim przegladzie widze ze jest tutaj dla nas raj... COMPLIMENTI!!
    Tak na marginesie, fasoli nigdy jeszcze nie uzywalam do pieczenia, wiec nie moge sie doczekac by ja sprawdzic! Ogolnie jestem zwolenniczka maki pelnoziarnistej, kamut itp wiec doszukiwac sie bede tutaj przepisow z jej uzyciem. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy takie wypieki z fasoli można z powodzeniem robić np wieczorem jednego dnia i jeśc na obiad drugiego dnia? Czy tracą świezość?
    Jeśli tak to jak je przechowywać? W lodówce? W szczelnie zamkniętym pudełeczku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę zależy od wypieku ale generalną cechą wypieków z fasoli jest ich wilgotność dlatego "świeżości" nie tracą natomiast mają tendencję do gnicia. Należy je przechowywać w pojemniku np. ceramicznym lub w szkle z cyrkulacją powietrza (ja mam ceramiczny chlebak) lub w chlebaku z drewna czy metalu na papierowym ręczniku (tak robi moja bratowa).
      Jeśli są to wypieki z dodatkiem samej fasoli, np. chleb czy ciasto lub muffiny to najlepsze będą do trzech dni - pieczenie ich wieczorem i jedzenie następnego dnia to idealne rozwiązanie!
      Jeśli pieczemy z dodatkiem dyni lub focaccię z suszonymi warzywami to ja trzymam w lodówce - też góra 3 dni ale nie dlatego że po tym czasie mi się psuła lecz dlatego, że po 2,3 dniach zwykle znikała :)
      Najdłużej "trzymają się" ciacha - u mnie w szklanym słoiku (z przykrywką a nie z zakrętką) 2 tygodnie i to bite! Nadal są po tym czasie smaczne i chrupiące.
      Mam nadzieję, że moja odpowiedź pomogła ;)

      Usuń
  11. Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź:) U mnie nie ma szans żeby przetrwało coś 3 dni :D Góra dwa dni i to jeśli zaplanuję porcję tak by starczyła na dwa posiłki. Jestem mistrzynią podjadania ;)

    Ogólnie chciałam bardzo podziękować za te przepisy z fasoli, bardzo mi brak chleba itp mącznych. Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że fasola może byc jakimś zamiennikiem i nigdzie wczesniej się z tym nie spotkałam, czy to jest Twój pomysł? :)

    Próbowałam już fasolowych muffinek, tylko nie słodkich, a wymieniłam dodatki na tuńczyka z cebulką, bo jestem na 1 fazie SB. Były pyszne, nawet mój facet miłośnik tuczącego jedzenia i wielki antyfan wszystkiego co dietetyczne mówił, że są smaczne :D Były też bardzo sycące, zjadłam 2 na obiad i zatkało mnie na pare dobrych godzin :D

    Kiedy będę na drugiej fazie na pewno spróbuję czekoladowych, a także ktoregoś z ciast :)

    Powiesz mi jeszcze co daje to mleko w proszku? W niektórych przepisach jest, a w niektórych nie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko jest lub go nie ma i to po prostu moja fantazja. Mleko stanowi suchy wypełniacz, jednak jest kaloryczne i trzeba na nie uważać. Lepiej przerobić otręby na mąkę - mają większą gęstość odżywczą.

      Pomysł na ciasto z fasoli znalazłam w internecie na jakimś forum - dokładnie było to czekoladowe ciasto. Zrobiłam - i się zachwyciłam. Od tamtej pory kombinuję smakowo z fasolą.

      Trzymam kciuki za utratę wagi! I życzę wytrwałości!

      Usuń
  12. Mam pytanie odnosnie zamienników mąki pszennej na diecie Montignaca. Czy mąka z pestek dyni lub migdałów będzie przydatna? Migdały i pestki dyni mają niski indeks IG. Do czego nada się mąka z pestek dyni? Chodzi mi o użycie ich do ciast, muffinek itp, aby czasem zrobić słodki deser na popołudniu. Fasole już wypróbowałam, ale na wytrawnie, na słodko jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Aniu,
    pisze Pani, że używa słodzików naturalnych i cukru trzcinowego...
    to taki sam cukier jak biały...to i to czysta sacharoza.Najlepiej z niego zrezygnować. Taki trzcinowy cukier można sobie przygotować w domu zabarwiając zwykły biały melasą.Ot jedna wielka ściema z cukrem trzcinowym...i jest droższy
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dociera to do mnie, choć są pewne standardy i wiem, że nie każdy cukier trzcinowy to po prostu barwiony biały cukier. Ale zgadzam się, że nie jest to opcja. Dlatego eliminuję. W kuchni zostaje już tylko stewia - mam sprawdzone źródło i chcę mu ufać :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Czy stewię poleca Pani bardziej niż ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie stewię, bo skoro chodzi o eliminację kalorii to stewia nie ma równych, mając równe zero kalorii :)

      Usuń
  15. Dzięki, będę do Pani zaglądać...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super stronka :) będę tu zaglądać często. Pozdrowienia z UK i powodzenia!!!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, poszukałam sobie trochę na temat stevii Zielony listek (szczerze mówiąc nie znam żadnej innej marki , więc szukałam cos na ten temat). Skład: nośnik substancji słodzących: maltodekstryna; substancja słodząca: stevia glikozydy E 960 . Czyli to nie jest czysta stevia ? Tak się zastanawiam, czy ktoś używa innej marki stevii, która w swoim składzie zawiera tylko stevię . Pozdrawiam zocha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam jeszcze takiej:
      http://www.stevit.pl/pl/o/STEVIT-125-G---sporzadzany-z-roslin-BIO
      też była cudna, jest tylko ciut droższa i nie widziałam jej w sklepach.

      Usuń
    2. Znalazłam jeszcze Better Stevia firmy Now (jak dobrze pamiętam). Ceny za to na pewno nie pamiętam, musiałabym sprawdzić :) Dzięki za odpowiedź - zocha :) P.S. Szukałam jak na razie tylko w internecie, a nie w "normalnych" sklepach.

      Usuń
  18. Super blog, gratuluje Aniu. Sama interesuje sie zywieniem(studia w tym kierunku) ciesze sie ,ze natrafilam na ta strone, bede tu czesto zagladac. Uwazam,ze fajnym pomyslem jest dolaczenie informacji o kalorycznosci potrawy, znacznie to ulatwi tez osoba ktore sie odchudzaja. Moge cos podpowiedziec w tej sprawie, sernik ktory w najblizszym czasie zamierzam zrobic, wyliczylam jego kalorycznosc na 1200, co na porcje daje ok 150kcal.
    Pozdrawiam
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kamila, staram sie dodawać tabele kalorii.... czasem trochę jestem z tym opóźniona:)
      Rownież pozdrawiam i zapraszam!

      Usuń
  19. A mogłybyście zrobić coś z soczewicy?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń